Her er lista over førstehjelpsutstyret du trenger på arbeidsplassen

Ingen klarer å gi førstehjelp ett hundre prosent riktig, selv ikke dem med lang erfaring innen førstehjelp. Men ikke vær redd, det er bedre å gjøre noe enn å ikke gjøre noen ting. Så hva er dette “noe” som skal gjøres? Vel – du kommer langt med godt utstyr og opplæring. NOHA hjelper deg med begge deler.

Vi har alle et ansvar for hverandre, både på og utenfor arbeidsplassen. Da må vi også kunne bistå om noen faller om, slår seg eller på annen måte trenger hjelp.

Det finnes knapt noe annet sted, bortsett fra i hjemmet, der vi oppholder oss med mange mennesker åtte timer hver dag. Dermed øker selvsagt sjansen for at noe inntreffer på arbeidsplassen.

Førstehjelp på arbeidsplassen

Det er viktig å ha førstehjelpsutstyr på arbeidsplassen, og å trene regelmessig på førstehjelp.

Det første du må gjøre om noen faller om er å sjekke om personen er ved bevissthet. Får du kontakt? Må du rope eller riste i vedkommende for å få kontakt? Målet er å finne ut om personen lever og puster.

Ring 113 for hjelp dersom personen er bevisstløs, ikke puster eller er vanskelig å vekke.

Deretter er det viktig å holde luftveiene frie. Bøy personens hode bakover og løft kjeven opp og frem. Er personen bevisstløs, men puster normalt? Legg vedkommende over i stabilt sideleie. Dette gjelder uavhengig av skade mot nakke og rygg. Det viktigste er å sørge for frie luftveier og at pasienten puster best mulig. La eventuelt blod, slim og oppkast renne ut på bakken, så det ikke skaper en kvelning, og se til at åndedrettet går.

Siste sjekkpunkt er sirkulasjon. Sjekk om personen har store, pågående blødninger. Ved blødning, løft det blødende stedet, press rett i såret og legg på trykkbandasje.

Sjekklisten BLÅS hjelper deg i gang

Hos helsenorge.no kalles sjekklisten nedenfor for BLÅS, og står for:

Bevissthet – sjekk om personen er ved bevissthet

Luftveier – sjekk om personen har frie luftveier

Åndedrett – sjekk om personen puster

Sirkulasjon – sjekk om personen har større pågående blødninger

Om noen av disse funksjonene er truet, ring 113 og sett i gang hjerte- og lungeredning

Hjerte- og lungeredning (HLR) gjør du ved å trykke hardt ned på brystet tretti ganger før du blåser (munn-til munn) to ganger. Gjenta helt til ambulansen kommer eller du ser sikre tegn til liv.

Alle arbeidsplasser bør ha en god førstehjelpskoffert

Alle bedrifter bør ha et utstyrsnivå som tar utgangspunkt i en risiko- og sårbarhetsanalyse. Analysen baserer ser på hva som kan skje, og ikke bare hva som har skjedd.

NOHA leverer alt av førstehjelpsutstyr. Et standardoppsett for en bedrift bør, i tillegg til hjertestarter med tilbehør, være en plasterkassett, en førstehjelpskoffert og et førstehjelpskurs som vi kan tilby og tilpasse til hver arbeidsplass. Førstehjelpskofferten inneholder:

 • Saks og pinsett
 • Bandasjer i forskjellig størrelse
 • Plaster
 • Øyeskyll (små flaske)
 • Trekanttørkle
 • Brannbandasje
 • Sterile kompress

Hjertestarter er god førstehjelp

NOHA leverer to typer hjertestartere:

Sammen med hjertestarterne kommer en pakke med utstyr til bruk med hjertestarteren:

 • Saks for å klippe klær
 • Barberhøvel for å kunne fjerne hår der elektrodene skal festes
 • Tørkepapir for å tørke fuktig hud slik at elektrodene sitter på tørr hud
 • Munn-til-munn-duk/maske
 • Engangshansker

Med en kombinasjon av kunnskap om førstehjelp og førstehjelpsutstyr av god kvalitet er dere godt forberedt. Vi krysser fingrene for at dere aldri får bruk for det.

Kontakt oss: Gratis konsultasjon med en rådgiver innen brannsikkerhet Klikk her ›