Et totalforbud mot miljøgiften PFAS er på vei. Det betyr at flere millioner brannslokkere med PFAS-holdig skum må byttes ut i Norge. Det smarteste er å ligge i forkant av forbudet, mener NOHA.
De fleste håndholdte skumslokkere i Norge inneholder miljøgiften, PFAS. Det er en fellesbetegnelse for rundt 10.000 stoffer som har vært på markedet siden 50-tallet. PFAS brukes i alt fra klær til belegg i stekepanner. Det er sett på som en av de verste miljøgiftene blant annet fordi den er ekstremt vanskelig å bryte ned.
Det har vært enkelte restriksjoner på PFAS helt siden 2000-tallet, men nå har Norge, Danmark, Sverige, Tyskland og Nederland lagt fram et felles forslag om å forby alle typer perfluorerte stoffer.
skumslokkere med pfas kan bli forbudt allerede i 2024
Dette er et av de mest omfattende restriksjonsforslagene av helse- og miljøskadelige stoffer i EUs historie. Forslaget ble offentliggjort på en pressekonferanse hos Nederlands delegasjon til EU i Brussel 7.februar i år samt på Klima og Miljødepartementets egen pressekonferanse samme dag. Her var de fleste miljøorganisasjoner representert og de ønsket forbudet velkommen med stort engasjement.
Les også: – Ta et bevisst miljøvalg og bytt ut skumslokkerne dine nå !
I skumslokkere er det PFAS av en type som myndighetene har kategorisert som RO1. I RO1 finner man PFAS-er hvor det finnes gode alternativer på markedet allerede. Dermed får man, etter en overgangsfase på 18 måneder, en frist på fem år etter vedtaket før totalforbudet inntreffer.
– Ingenting er vedtatt ennå, men det er ikke tvil om at forbudet kommer, trolig mot slutten av 2025 eller tidlig i 2026, sier Hans Petter Jensen i NOHA.
NOHA tilbyr alt av utstyr en trenger for å håndtere en brann frem til profesjonell hjelp kommer.
Det finnes et eget EU direktiv som omhandler brannskum, så det er mulig at forbudet for denne varetypen kommer allerede i 2024. Det er altså vanskelig å si eksakt når forbudet mot PFAS kommer, men det er ingen grunn til å tvile på at det gjør det.
Skumslokkere bør byttes ut allerede nå
Brannslokkere med skum inneholder to typer PFAS: C8 og C6. Brannslokningsapparater med C8 ble forbudt å produsere allerede i 2020, mens de ble forbudt å selge 1.januar 2023. Nå er det altså skumslokkere av typen C6 som står for tur. Det er denne typen skum som brukes i håndholdte skumslokkere.
NOHA anbefaler alle å bytte ut disse så raskt som mulig. Bransjen som helhet har et viktig ansvar for å informere om konsekvensene av forbudet. Brannskum med PFAS utgjør en stor fare for miljøet. Salgsapparatet og kunder har et moralsk og miljømessig ansvar for å bidra til at ikke mer av miljøgiften ender opp i naturen.
– Det finnes heldigvis mange gode alternativer til brannslokkerne med PFAS-holdig brannskum, sier Hans Petter Jensen i NOHA.
Bildet: Her ser du et utvalg av de nye brannslukningsapparatene NOHA kan tilby i stedet for skum.
Har ikke brannslokkere med pfas på lager
– Vi har sluttet å lagerføre skumslokkere med PFAS. Vi tar også en aktiv rolle i det nødvendige informasjonsarbeidet til våre kunder. Det er mange eiendomsbesittere som ikke er klar over at forbudet kommer, sier rådgiver Hans Petter Jensen i NOHA.
Det finnes ingen eksakte tall på hvor mange brannslokningsapparater med skum det finnes i Norge. Bransjen anslår mellom 3 og 4 millioner bare i Norge. I EU finnes det over 80 millioner. Det vil derfor ta lang tid å bytte ut alle sammen.
Noen eiendomsbesittere har valgt å vente med å gjøre tiltak til forbudet er endelig vedtatt. NOHA anbefaler å ta grep og bytte ut skumslokkerne allerede nå. Vi har allerede flere store kunder som har signalisert at de ønsker alternativer på plass så tidlig som mulig.
Økonomisk gunstig å ta grep tidlig
– Det er økonomisk gunstig å fordele kostnadene over tid. Da slipper man å måtte investere store summer over natta, når forbudet kommer. I tillegg er det begrenset produksjonskapasitet på brannslokkere, så det er uklokt å vente til alle skal ha, sier rådgiver i NOHA, Hans Petter Jensen.
Les også: Det lønner seg å bytte ut skumslokkerne før de blir forbudt
Men hva skal du bytte dem ut med? Det finnes skumslokkere uten PFAS i dag, men NOHA anbefaler å droppe skumslokkere og heller erstatte dem med miljøvennlige vannslokkere med eller uten tilsetningsstoffer.
Hans Petter Jensen, rådgiver i NOHA mener det er minst fire gode grunner til det:
4 gode grunner til å bytte ut skumslokkere med vannslokkere
- De inneholder ingen helse- og miljøskadelige stoffer.
- Vannslokkere vil dekke det meste av behovet der skumslukkere tidligere ble brukt. De vanligste branner i kontor- eller private bygg er dekket av A-klasse håndslokkere.
- Det er få følgeskader ved å bruke en vannslokker, mens en pulverslokker kan føre til store ødeleggelser.
- Du slippe å betale miljøgebyr, når brannslokkeren skal destrueres.
Vannslokkere er effektive nok til det de som oftest skal brukes til. Anslagsvis er over 90 % av alle branner i klasse A. Det vil si brann i faste, organiske materialer som tre, papir, tekstiler og andre fibrer. Det er altså ingen grunn til å tviholde på skumslokkerne så lenge som mulig.
Til slukking av branner i klasse B, altså brann i væsker som bensin, olje, lakk, maling kan man bruke PFAS-frie skumslukkere, CO2 eller pulver. NOHA anslår at 95% av skumslokkerne kan byttes med håndholdte vannslokkere, mens de siste 5 % kan erstattes med de øvrige typene.
– En håndslokker er et førstehjelpsutstyr som skal brukes for å forhindre brannutvikling og slokking av mindre branner. Det gir ikke større risiko å erstatte skumslokkere med vannslokkere, sier Jensen.
Tar et tydelig og bevisst miljøvalg
– En av våre store offentlige kunder var klare over det kommende PFAS-forbudet og utfordret oss på å tilby alternativer til skum. Det var gnisten som gjorde at vi valgte å ta en aktiv rolle for å oppfordre flere til å ta grep tidlig. Det viser at vi tar et tydelig og bevisst miljøvalg, sier rådgiver i NOHA, Hans Petter Jensen.
Ønsker du mer informasjon om PFAS-forbudet og konsekvenser for dere som har skumslokkere som brannsikring på nærings- eller offentlige eiendommer i dag?
Last ned vår guide om PFAS-forbudet! Den svarer på de vanligste spørsmålene eiendomsbesittere har og beskriver konsekvensene for hvilke brannsikringstiltak en bør velge i tiden framover!